Gemeente Nijmegen

Programmamanager Regionaal Jeugdprogramma Nijmegen

 • Ben jij een resultaatgericht en visionair persoon die het boegbeeld wil worden van onze regionale opgave om de hulp aan kinderen en gezinnen sneller, beter en goedkoper te maken?
 • Ben jij sterk in het sturen van veranderprocessen en het verbinden met vele samenwerkingspartners?
 • Kun je een hecht en krachtig  team neerzetten?
 • Wil je je voor een langere tijd verbinden aan deze opgave? 

Wat ga je doen?

De rol van programmamanager is een nieuwe functie.  Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van het regioplan. Er ligt al een (concept) regionale, meerjarige agenda met kernopgaven en actielijnen, die ontwikkeld is door het huidige team. Het gaat daarbij om opgaven zoals, beter passende hulp (zinnig en zuinig), minder spoed en crisis,  het vereenvoudigen van de jeugdbeschermingsketen, innovatie in de jeugdhulpprodukten, verbeteren van   de integrale samenwerking in de keten, meer kinderen die thuis of in gezinsvormen opgroeien en betere aansluiting op kinderopvang en onderwijs. 

Je werkt aan de regionale opgaven in de jeugdregio Rijk van Nijmegen. Hiervoor stuur en coach je een regionaal team bestaande uit trekkers van de verschillende opgaven in het jeugddomein. Je stuurt op de samenhang tussen de opgaven, het samenspel in het team en het samenspel met de partners in het veld. Je werkt nauw samen met het Regionaal Ondersteuningsbureau dat verantwoordelijk is voor de contracten met zorgaanbieders. Je bent het boegbeeld naar de 7 opdrachtgevende gemeenten voor deze gezamenlijke regionale opgave. Je ben politiek en bestuurlijk sensitief en het lukt je verschillende  belangen te doorgronden en met iedereen samen te werken. Je zorgt dat het team goed verbonden is aan alle netwerkpartners die nodig zijn voor de opgaven: VWS, VNG, G7, zorgpartners, veiligheidsketen, onderwijs, cliëntvertegenwoordiging, kennisinstellingen en alle andere kernpartners die werken met jeugdigen en gezinnen. Je zorgt dat de regionale jeugdopgaven van de grond komen. Als programmamanager weet je soepel te laveren tussen het sturen op zichtbare resultaten en de ‘zachte’ componenten van leren en ontwikkelen. 

Jaarlijks maak je samen met het team een regio-jaarplan met een regio-begroting en bereid je de bestuurlijke besluitvorming voor. Je stuurt op resultaat, samenhang en tempo van de actielijnen in het jaarplan en legt verantwoording af aan de gemeenten als opdrachtgever. Je hebt daarbij aandacht voor het samenspel van de landelijke-, Gelderse, regionale en de lokale context. Je houdt koers in een zeer dynamisch veld. Daarbij baken je scherp af wat de rollen en verantwoordelijkheden zijn van het regioteam, de gemeenten en de andere partners. Ook heb je expliciet aandacht voor de regionale vertaling van de acties naar het lokale veld, waar de (individuele) regio gemeenten voor verantwoordelijk zijn. 

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden:

 • Je bewaakt de kernopgaven en stuurt op de uitvoer van de actielijnen en fungeert als escalatiepunt bij knelpunten. Je bewaakt de samenhang binnen het programma maar bent ook scherp op de afbakening en samenhang met andere programma’s en activiteiten (beleidsmatig of uitvoerend);
 • Je houdt oog voor de grote dynamiek op het jeugdveld van lokaal tot landelijk en vertaalt nieuwe ontwikkelingen naar de benodigde actie waarbij je expliciet hercontracteert bij de opdrachtgevende gemeenten inclusief de impact op mensen en middelen;
 • Je gaat de programma-organisatie en de samenwerking en rolverdeling met het Regionaal Ondersteuningsbureau invullen;
 • Je bent eindverantwoordelijk voor begroting en verantwoording van het regio programma.
 • Je zorgt voor het goede gesprek in het portefeuillehoudersoverleg waarmee de wethouders in staat worden gesteld overzicht te houden, vooruit te kijken en te sturen en hun politieke en wettelijke verantwoordelijkheid waar te maken op deze forse opgave;
 • Je zorgt voor een goede oplading van het besluitvormingsproces door colleges- en raden van de afzonderlijke gemeenten;
 • Je zorgt voor heldere communicatie en pr van het regioprogramma en bouwt aan een goede relatie met de 7 gemeenten en de andere partners op strategisch niveau.
 • Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het programmateam. Je zet de medewerkers in hun kracht en biedt ze een hecht en stevig team om vanuit te werken. Je coacht op projectmatig werken en veranderstrategie.  

Wie zijn wij?

Je komt in dienst bij de gemeente Nijmegen, Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling, Bureau Jeugd en Gezin. Je legt verantwoording af aan de 7 opdracht gevende gemeenten. 

Wat bieden wij jou?

 • Een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband, voor 32 uur per week.
 • Een functie ingeschaald in functieschaal 12, met een maximum brutosalaris van €6.103,- bij een volledige werkweek van 36 uur.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een individueel keuzebudget van 17,05% per jaar.
 • Een intern opleidingsaanbod, zowel fysiek als digitaal.
 • Faciliteiten op het vlak van hybride werken, laptop en smartphone, mogelijkheid tot thuiswerken en ontmoetingsruimtes op kantoor. 

Wie zoeken wij?

 • Een verbindende persoonlijkheid die in staat is mensen te mobiliseren door omgevingsbewustzijn, overtuigingskracht en beïnvloedingsvaardigheden;
 • Vaardigheid in dienend leiderschap en het coachend sturen van medewerkers, waarbij je naadloos aan kunt sluiten bij wat elke afzonderlijke medewerker daarin van je nodig heeft, zonder in micromanagement te vervallen;
 • Een inspirerende visionair met kennis van de het jeugddomein, inzicht in de actuele ontwikkelingen en een duidelijk beeld van de gewenste transformatie;
 • Minimaal 5 jaar werkervaring met het aansturen van programma’s met een diversiteit aan stakeholders en het in gang zetten van verandering en beweging;
 • Bestuurlijke sensitiviteit en ervaring met strategische advisering 

Daarbij voldoe je aan de volgende eisen:

 • Academisch werk- en denkniveau
 • Aantoonbare ervaring in aansturing van teams 

Waar kom je te werken?

We werken binnen de gemeente Nijmegen vanuit ons hart, van en voor onze stad. Voor en met de inwoners, instellingen en bedrijven in Nijmegen werken we aan de opgaven die in de stad en haar omgeving spelen. Daarbij is vertrouwen ons vertrekpunt, kiezen we voor contact, doen we gewoon wat nodig is en leren we van wat we doen. 

Hoe solliciteer je?

Solliciteren kan direct online. Je kunt reageren tot en met zondag 14 augustus 2022. De sollicitatiegesprekken staan gepland in week 35.  De startdatum is zo spoedig als mogelijk.

Heb je nog vragen?

Voor meer informatie over de inhoud van deze vacature kun je contact opnemen met Danielle Leenders, Manager Bureau Jeugd en Gezin Gemeente Nijmegen, per e-mail d.leenders@nijmegen.nl of telefonisch 06-46406402. Of met Bas Linders, Manager ROB, per e-mail b.linders@nijmegen.nl of telefonisch 06-27595717.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Vacature delen via:

Referentienummer:

VAC

Regio:

 • Gelderland

Sluitingsdatum:

14-08-2022

Startdatum:

06-07-2022

Contactpersonen:

werkenbijnijmegen

Company homepage:

http://www.nijmegen.nl

Kantooradres:

Marienburg 30 6511 PS Nijmegen